Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

torsdag 28 januari 2016

Danska skorpor

250 g mjukt smör/margarin
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl gräddfil
1 ägg
3 tsk bakpulver
10-11 dl vetemjöl


  • Rör fettet vitt och poröst. Blanda ned sockret. Tillsätt gräddfil och uppvispat ägg. Blanda bakpulvret i en del av mjölet, rör ner i smeten och avsluta med resten av mjölet.
  • Rulla ut degen i längder, skär dem i bitar och rulla dem till små bullar. Sätt dem på lätt smorda plåtar.
  • Grädda i 225 grader ca 10 minuter tills bullarna fått svagt ljusgul färg.
  • Dela bullarna med vågtandad kniv. Sätt dem på plåtar och rosta dem bruna i 200-225 grader (ca 10 minuter).
  • Låt dem stå och eftertorka i svag ugnsvärme på ca 100 grader i flera timmar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar