Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

lördag 1 december 2012

Bojans parfaittårta

4-5 p 

250 g frysta jordgubbar
3 äggvitor
1 dl socker
2,5 dl vaniljsås

Till garnering:  
100 g vit choklad
3 msk vispad grädde
150 g hallon



Vispa vaniljsåsen.

Mixa jordgubbarna.

Häll äggvitan och sockret i en skål. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten och vispa till en marängmassa.

Blanda ner vaniljsås och jordgubbar i marängen och frys i minst 4 timmar.

Ta ut tårtan 30 min innan den serveras.

torsdag 29 november 2012

Tant Elsas pepparkakor

Det här pepparkaksreceptet kommer från Elsa, som var mormor Guns storasyster. Hennes pepparkakor är inte som andra pepparkakor. De innehåller nämligen inga kryddor! De är annorlunda och har en ljusare färg, men de är jättegoda. Och pepparkaksdegen är helt fantastisk...

300 g smör
450 g socker
1,5 kaffekopp (2,25 dl) sirap
1,5 kaffekopp grädde
1,5 msk bikarbonat
1200 g vetemjöl (16-18 dl)



Smält smöret och låt det svalna något innan alla ingredienser rörs ihop. Täck degen med exempelvis plastfolie och låt den vila något dygn i kylskåp innan den bakas ut. Grädda pepparkakorna i 175-200 grader i 5-8 minuter. Passa noga så de inte bränns! 




tisdag 31 juli 2012

Rågkakor

Lättbakat bröd som som kan göras ännu nyttigare om man tillsätter linfrö eller psylliumfrö i degen. Jag brukar också ta någon matsked sirap eller honung.

7 dl rågmjöl
7 dl vetemjöl
0,5 liter ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt

1. Lägg jäst och salt i en bunke. Rör ut jästen med lite av vattnet. 

2. Tillsätt resten av vattnet och mjölet. Arbeta degen med matberedare eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter. Jäs i ca 30 minuter på dragfri plats.

3. Knåda lätt och baka sedan ut degen till fyra runda kakor. Ta ut ett hål i mitten av varje kaka med t ex en äggkopp. Jäs i 20 min under bakduk. Grädda vid 225 grader i 15-20 minuter.


måndag 30 juli 2012

Fläderblomssaft

Den godaste sommarsaften! Här är årets skörd.  
1. Plocka ca 35 blomklasar av fläder. Skölj dem och lägg dem i en stor skål, kastrull eller liknande. 

2. Tvätta tre citroner (helst ekologiska) noga i varmt vatten och skär dem sen i tunna skivor. Lägg citronskivorna över blomklasarna. 

3. Koka upp 1,5 liter vatten. Rör ner 1,5 kg socker och 50 gram citronsyra. Häll sockerblandningen över blommorna. 

4. Täck med ett lock eller plastfilm och låt stå svalt i 3-4 dagar. Rör någon gång varje dag. 

5. Sila saften och fyll i rena flaskor. 

Vi fryser alltid saften. Då är det bäst att använda plastflaskor och inte fylla ända upp (saften expanderar ju då den fryser). Vill du istället försvara i kyl/sval: Använd glasflaskor som steriliserats i ugnen, fyll ända upp och använd 2 kg socker.

onsdag 18 juli 2012

Norrländska hällakakor

Underbart goda! har mormor Gun skrivit på tidningsurklippet. 

6 st
1 msk smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
1/2 msk finstött kummin el fänkål
9 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.

3. Häll upp mjölet i litermått. Tillsätt sirap, salt, kummin, kornmjöl och 3 dl av vetemjölet.

4. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk på varm plats, ca 40 min.

5. Värm ugnen till ca 300 grader. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i sex delar, kavla ut varje del med slät kavel till en rund kaka, ca 0,5 cm tjock. Fortsätt utkavlingen med kruskavel tills kakan är ca 25 cm i diameter. Värm en plåt i ugnen och lägg den utkavlade kakan på plåten.

6. Grädda genast på bottnen av ugnen i ca 5 minuter.

Dessa kakor bör ätas relativt färska. De är mycket lämpliga att djupfrysa. 

Festfin squashsoppa

"En förrätt som passar före både kött och fisk. Eller som en liten delikat ensamrätt."

Ca 600 g squash 
1 stor gul lök
50 g smör
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 1/2 tsk stött kummin
2 tsk curry
3 dl visp- eller mellangrädde
ca 1 dl crème fraiche

Skölj, skiva och tärna squashen. Hacka löken. Fräs i smör på medelvärme i ca 10 minuter. Späd med buljong, krydda och koka mjukt.

Häll blandningen i en matberedare och kör till en slät puré. Häll tillbaka i kastrullen och koka ihop med grädden några minuter. Rör sist i crème fraiche och smaka av.

En citronskiva toppad med löjrom eller röd kaviar blir fint garnityr i sopptallrikarna.

Västerbottenpaj

Mormor älskade ost. Den skulle helst vara lagrad och smakrik, och gärna ätas ihoprullad med smör eller marmelad på... 


Pajdeg: 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning: 
225 g riven Västerbottenost
3 ägg 
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
1 dl Crème Fraiche
100 g löjrom
Dill, gräslök, grovmald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör och mjöl i en matberedare (eller nyp ihop den för hand) till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

Vispa äggen med grädden och tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet och grädda 20 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna.

Blanda ihop Crème Fraiche med löjrom och örter, smaka av med salt och peppar. Stryk ut löjromskrämen ovanpå pajen (eller klicka på portionsbitar av paj) och servera.