Underbart goda! har mormor Gun skrivit på tidningsurklippet.
6 st
1 msk smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
1/2 msk finstött kummin el fänkål
9 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
3. Häll upp mjölet i litermått. Tillsätt sirap, salt, kummin, kornmjöl och 3 dl av vetemjölet.
4. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk på varm plats, ca 40 min.
5. Värm ugnen till ca 300 grader. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i sex delar, kavla ut varje del med slät kavel till en rund kaka, ca 0,5 cm tjock. Fortsätt utkavlingen med kruskavel tills kakan är ca 25 cm i diameter. Värm en plåt i ugnen och lägg den utkavlade kakan på plåten.
6. Grädda genast på bottnen av ugnen i ca 5 minuter.
Dessa kakor bör ätas relativt färska. De är mycket lämpliga att djupfrysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar