Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

onsdag 18 juli 2012

Norrländska hällakakor

Underbart goda! har mormor Gun skrivit på tidningsurklippet. 

6 st
1 msk smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
1/2 msk finstött kummin el fänkål
9 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.

3. Häll upp mjölet i litermått. Tillsätt sirap, salt, kummin, kornmjöl och 3 dl av vetemjölet.

4. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk på varm plats, ca 40 min.

5. Värm ugnen till ca 300 grader. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i sex delar, kavla ut varje del med slät kavel till en rund kaka, ca 0,5 cm tjock. Fortsätt utkavlingen med kruskavel tills kakan är ca 25 cm i diameter. Värm en plåt i ugnen och lägg den utkavlade kakan på plåten.

6. Grädda genast på bottnen av ugnen i ca 5 minuter.

Dessa kakor bör ätas relativt färska. De är mycket lämpliga att djupfrysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar