Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

onsdag 18 juli 2012

Västerbottenpaj

Mormor älskade ost. Den skulle helst vara lagrad och smakrik, och gärna ätas ihoprullad med smör eller marmelad på... 


Pajdeg: 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning: 
225 g riven Västerbottenost
3 ägg 
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
1 dl Crème Fraiche
100 g löjrom
Dill, gräslök, grovmald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör och mjöl i en matberedare (eller nyp ihop den för hand) till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

Vispa äggen med grädden och tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet och grädda 20 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna.

Blanda ihop Crème Fraiche med löjrom och örter, smaka av med salt och peppar. Stryk ut löjromskrämen ovanpå pajen (eller klicka på portionsbitar av paj) och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar