Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

onsdag 18 juli 2012

Festfin squashsoppa

"En förrätt som passar före både kött och fisk. Eller som en liten delikat ensamrätt."

Ca 600 g squash 
1 stor gul lök
50 g smör
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 1/2 tsk stött kummin
2 tsk curry
3 dl visp- eller mellangrädde
ca 1 dl crème fraiche

Skölj, skiva och tärna squashen. Hacka löken. Fräs i smör på medelvärme i ca 10 minuter. Späd med buljong, krydda och koka mjukt.

Häll blandningen i en matberedare och kör till en slät puré. Häll tillbaka i kastrullen och koka ihop med grädden några minuter. Rör sist i crème fraiche och smaka av.

En citronskiva toppad med löjrom eller röd kaviar blir fint garnityr i sopptallrikarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar