Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

måndag 30 juli 2012

Fläderblomssaft

Den godaste sommarsaften! Här är årets skörd.  
1. Plocka ca 35 blomklasar av fläder. Skölj dem och lägg dem i en stor skål, kastrull eller liknande. 

2. Tvätta tre citroner (helst ekologiska) noga i varmt vatten och skär dem sen i tunna skivor. Lägg citronskivorna över blomklasarna. 

3. Koka upp 1,5 liter vatten. Rör ner 1,5 kg socker och 50 gram citronsyra. Häll sockerblandningen över blommorna. 

4. Täck med ett lock eller plastfilm och låt stå svalt i 3-4 dagar. Rör någon gång varje dag. 

5. Sila saften och fyll i rena flaskor. 

Vi fryser alltid saften. Då är det bäst att använda plastflaskor och inte fylla ända upp (saften expanderar ju då den fryser). Vill du istället försvara i kyl/sval: Använd glasflaskor som steriliserats i ugnen, fyll ända upp och använd 2 kg socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar