Den godaste sommarsaften! Här är årets skörd. |
1. Plocka ca 35 blomklasar av fläder. Skölj dem och lägg dem i en stor skål, kastrull eller liknande.
2. Tvätta tre citroner (helst ekologiska) noga i varmt vatten och skär dem sen i tunna skivor. Lägg citronskivorna över blomklasarna.
3. Koka upp 1,5 liter vatten. Rör ner 1,5 kg socker och 50 gram citronsyra. Häll sockerblandningen över blommorna.
4. Täck med ett lock eller plastfilm och låt stå svalt i 3-4 dagar. Rör någon gång varje dag.
5. Sila saften och fyll i rena flaskor.
Vi fryser alltid saften. Då är det bäst att använda plastflaskor och inte fylla ända upp (saften expanderar ju då den fryser). Vill du istället försvara i kyl/sval: Använd glasflaskor som steriliserats i ugnen, fyll ända upp och använd 2 kg socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar