Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

torsdag 12 juli 2012

Snapplåda

Alltid på julbordet! Prova den även om du är skeptisk till ansjovis - den är så mycket mildare och godare än Janssons frestelse.



Till 4-6 personer:

1 ask ansjovisfiléer (125 g)
3-4 gula lökar
4-5 potatisar
2-3 dl grädde (mellan- eller kaffegrädde)
Mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll spadet av ansjovisen (sparas!).

2. Hacka löken och strimla potatisen fint. Lägg ansjovisfiléerna i botten av en pajform. Täck med löken. Häll på 1-2 msk ansjovisspad och grädde tills löken knappt är täckt.

3. Grädda ca 20-30 minuter längst ner i ugnen tills löken fått lite färg. Ta då ut formen och täck med potatisen. Späd med grädde och lite mjölk så att potatisen nästan är täckt.

4. Grädda i mitten på ugnen 30-40 minuter eller tills potatisen fått fin färg och känns mjuk. Strö över en aning salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar