Det var alltid fest att bli bjuden på mat hos mormor Gun. Om det så var en tisdagkväll i februari var duken på och servetterna manglade och därefter brutna. Och maten - alltid omsorgsfullt planerad och tillagad! Mormor Gun slutade aldrig att prova nya saker i köket. Hon bjöd på pizza långt innan det fanns en pizzeria i varje liten håla i Sverige. Och när hon som 50-åring bjöds på surströmming av sin svärsons föräldrar, åt hon med förtjusning!

Gun förlorade sin man, min morfar Bertil, redan 1979. Hon träffade aldrig någon som kunde ersätta honom, utan levde ensam i nästan exakt trettio år. Nåja, ensam var hon ju inte heller. Hon hade ett rikt kontaktnät av goda vänner. Detta visade sig inte minst då Gun hösten 2009 plötsligt återförenats med sin Bertil. Det kändes trösterikt och smått förvånande med den aldrig sinande strömmen av härliga, svartklädda tanter som anlände till kapellet vid begravningen.

En grå låda med receptkort insamlade under flera decennier tillföll mig. En del tryckta (från receptklubben "Mina bästa recept"), de flesta handskrivna, vissa urklippta ur tidningar och därefter klistrade på kort. I den här bloggen vill jag dela innehållet i den med dig!

måndag 16 juli 2012

Joppes räksallad

"En klassisk sallad uppkallad efter gamle Dramaten-chefen Ragnar Josephson. En underbar festsallad!" Så står det i tidningsurklippet med Joppes räksallad.

Börja med att gnida salladsskålen invändigt med en ituskuren vitlöksklyfta. Blanda ner rikligt med rensade räkor och tunt skivade råa champinjoner. Vidare strimlad sallad, äggklyftor, avrunnen sparrisknopp (från burk), små tomatklyftor, lite dill och gärna finskuren gräslök. Servera salladssås, klassisk vinägersås, separat.


Mormor Gun har antecknat ett recept på salladssås under:

2 dl Créme Fraiche
2 msk senap
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 1/2 tsk vinäger
Hackad dill.

Ska stå kallt 2 timmar före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar